Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher

H

E

E

L

A

L

  


Het heelal


De Aarde ligt op 25.000 lichtjaar van het centrum van de Melkweg. In het centrum zitten tussen de vele sterren een of meer zwart gaten. Dit is een gebied waar de zwaartekracht zo sterk is dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. Sterren draaien daar met snelheden tot wel 5.000 kilometer per seconde omheen.


Het Melkweg stelsel bevat miljarden sterren waaronder onze zon. Het Melkweg stelsel is één van de miljarden sterrenstelsels in het waarneembare heelal. In die sterrenstelsels zitten bij elkaar meer sterren dan er zandkorrels op aarde zijn.


Ons zonnestelsel omvat 8 planeten. Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunes. Daarnaast zijn er ongeveer 600 manen aanwezig in ons zonnestelsel. 170 daarvan draaien om 6 van de planeten.De Aarde heeft 1 maan, Mars heeft er 2. De meeste manen draaien om de planeten Jupiter en Saturnus.


De eerste ster die je tegen komt als je ons zonnestelsel verlaat is Proxima Centauri. Het licht van de zon bereikt ons in 8 minuten. Het licht van Proxima Centauri doet daar 4 jaar over. Hij is dus 4 lichtjaar ver. Het snelste ruimtevaartuig tot nu toe (60.000 kilometer per uur) zou er bijna 75.000 jaar over doen om die ster te bereiken.