Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher
Hutmacher

A

L

I

E

N

S

  


Buitenaards leven


Gebaseerd op data van de Kepler-telescoop moeten er zo’n 40 miljard planeten zijn die in omvang op de aarde lijken en die allemaal binnen die gunstige zone van hun ster (zon) liggen. Zelfs wanneer er op 0,001 procent van die planeten iets van leven zou zijn, dan nog zou dat betekenen dat er om en nabij de 40 miljoen planeten zijn met leven. Naar schatting moeten er miljarden bewoonbare planeten zijn in het gehele heelal. Stel je dat eens voor!


Het duurde naar schatting 4,4 miljard jaar om intelligent leven op aarde te ontwikkelen. Dit geldt ook voor de andere planeten in de gunstige zone. Alhoewel we niet weten hoelang deze ontwikkeling heeft geduurt. Andere planeten kunnen al veel verder zijn dan wij.


Toch heeft tientallen jaren lang speuren in het melkwegstelsel helaas nog geen spoor van buitenaardse leven opgeleverd. Maar dat is niet geheel verwonderlijk want dit staat met onze huidige kennis nog in de kinderschoenen en mogelijk willen anderen niet gevonden worden in dit stadium.


jDe dichtsbijzijnde planeet (Ross 128b) waar mogelijk leven is staat op 11 lichtjaar van de Aarde. Dit is ongeveer 950 biljoen kilometer en is met de huidige technologie niet te bezoeken. Oftewel zouden we op dit moment 300.000 jaar onderweg zijn (één lichtjaar is 9.4605284 × 10^12 km, dus 27.000 jaar).